zondag 4 januari 2009

Oud en Nieuw / New Years Eve

De laatste dagen voor Oud en Nieuw vlogen voorbij. De 30e, einde van de dag kwamen we terug van Koh Tao. Exact op het moment dat we terug kwamen belde Top, de Japanse kok, op dat ie bij ons voor de deur stond met zijn eerste lading tafels en stoelen. Goede timing, beetje on-Thais...:-).... De 31e moest er nog het één ander geregeld worden; laatste inkopen doen, beslag (én schoon-)maken en 100 kilo ijsblokjes halen (5 euro, 70 liter koelbox gratis op bruikleen) om de drank koel te houden die iedereen 's-avonds mee zou nemen.
Top was er om half 6 voor de finishing touch, om 7 uur de eerste gasten. Uiteindelijk waren we met z'n 40-en. Erg gezellige avond gehad met heerlijk eten, gitaarspel door Ron en voetjes van de vloer. Rond 11 uur gingen we naar het strand om bij Sofitel het geweldige oudejaarsvuurwerk mee te maken en het zelfgekochte vuurwerk af te steken; dát mocht de familie natuurlijk niet missen! Om 12 uur was het dan zo ver!!! Nee dus... Ik denk dat er 10 vuurpijlen op heel het strand (toch een kilometer of wat lang) in 10 minuten zijn afgestoken. Net toen we zelf wilden gaan afsteken kwam er politie vertellen dat we geen knalvuurwerk meer af mochten steken. Zou te veel voor de koning zijn... Toen we 1 pijl ter demonstratie alsnog afstaken werd de rest in beslag genomen... vreemd verhaal... Nadat de agenten verder waren gelopen is het restant van het vuurwerk alsnog afgestoken...
Rond 1 uur ging ieder zijns weegs en zijn we met de jonkies nog even naar TNT bar gegaan. Matthieu en Tip bleken hun bar verkocht te hebben! Aan een Australiër, Steve, erg sympathieke man. Om 2 uur gingen we huiswaarts. Alhoewel het vuurwerk erg tegen viel, toch een zeer geslaagde avond gehad.
Op 1 januari hebben we natuurlijk wat uitgeslapen. Nadat Frank toch nog zijn onvermijdelijke uurtje in de tuin had doorgebracht, zijn we met z'n allen (onze 2 gezinnen plus de oma's en opa's, 12 in totaal) naar Banyan Golf Resort gegaan om te lunchen. De driving ranch was gesloten, wel nam Marc ons mee met een aantal golfkarts om het hele golf resort te bekijken. Frank, toch een kenner met de ervaring van een aantal jaren golfbaan onderhoud, was erg onder de indruk.
Op 2 januari hadden we 's-avonds de Nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging, voor de eerste keer in Hanuman Restaurant. Een doorslaand succes! Er waren 100 mensen op af gekomen, André draaide (blijkbaar) zeer dansbare muziek, Elise haar oliebollen vonden gretig aftrek (met een beetje hulp van meneer Koopmans) en er werd veel gekletst en gelachen. Kortom een Oud op Nieuw om niet snel meer te vergeten.
De volgende ochtend was het weer vroeg uit de veren, want we zouden om half 11 bij Condochain worden opgehaald om onze reis naar Chiang Mai te beginnen. Met zijn 10-en in een minibusje, dat door Moo (spreek uit "Moe", Thais voor varken) werd bestuurd, een kleine, gezette, sluwe, maar zeker ook aardige Thaise chauffeur, die mij meteen een foto-albummetje liet zien van een aantal (dodelijke...) slachtoffers die hij met zijn baan als eerste-hulp-medewerker-op-de-weg had meegemaakt; met een brede glimlach naast elk slachtoffer... Vreemde lui, (sommigen van) die Thai... Nadat ik Moo de laatste kilometers nog naar de vertrekhal van het vliegveld had geloodst (lang leven de ervaren taxichauffeurs...), waren we toch nog netjes om 2 uur op Suvarnambhumi ("Soevanaboem" in de volksmond). Opa, oma en Elise gingen met het vliegtuig (waren rond half 6 diezelfde avond in het hotel in Chiang Mai!), de rest ging met de nacht-/slaaptrein. Eerst nog even shoppen in de MBK, daarna nog gegeten daar in het restaurant Fifth Avenue (beetje idee van V&D's "La Place", maar dan beetje boel groter) en tot slot naar het treinstation Hua Lampong gegaan. Voor (en na) het slapen gaan gezellig met een aantal Chinese meisjes zitten kletsen, die van een korte vakantie in Bangkok op de terugweg waren naar hun (tijdelijke) werk als lerares (Chinees) in Chiang Mai. Om 11 uur was het zo'n beetje stil in treinwagon nummer 9. Zo'n nachtelijke treinreis is, wat mij betreft, een reis met een grote hoeveelheid "hazenslaapjes"; je krijgt je rust best wel, maar vaak toch even kort wakker geworden. Om 10 's-ochtends kwamen we aan in Chiang Mai. Snel een taxi opgezocht en naar Awana House gereden. Spulletjes uitgepakt, gedoucht en 's-middags naar de Hot Springs. Best aardig... voor 5 minuten... Veel, heel veel Thaien, die daar kwamen picknicken. Aardig was natuurlijk dat we een mandje eitjes konden kopen en die in een heetwaterbron (105 graden) konden koken. Frank, die niet echt (of eigenlijk echt niet) stil kan zitten heeft nog even geklommen. Na het avond eten bij Black Canyon hebben we de zondagse avondmarkt hier overgelopen. Absoluut de moeite waard!!! Heel groot en veel (schijnbaar) autenthiek spul voor behoorlijke prijzen. Als je hier op een zondag bent, zeker vanaf 4 uur 's-middags "even" over de Ratchadamroen Road lopen. Morgenochtend gaan we met ons 8-en een 2-daagse trektocht doen met overnachting in een bergdorpje. Opa en oma gaan morgen met zijn tweetjes een 1-daags rondtochtje maken hier. Zijn zullen zich tot dinsdagnamiddag met z'n tweetjes moeten vermaken. Dinsdagavond rond half 9 zullen dan Hilde (zus van oma) en Pim hier aankomen, waarna we 1 dag gezamenlijk hebben voordat wij weer terug naar Hua Hin gaan en Hilde en Pim hun rondreis door Thailand voortzetten om uiteindelijk, op de 18e januari, ook in Hua Hin aan te komen.
We had some great New Years parties. First we organized something at our house for 40 people with a (Thai-/)Japanese cook. Then we had a wonderful evening with the Dutch Society on the 2nd of January. On the 3rd we started our journey to the North, to Chiang Mai. On Monday the 5th and Tuesday the 6th we will be trekking through the area North-West of Chiang Mai.