vrijdag 15 augustus 2008

1 JAAR THAILAND!! / 1 YEAR THAILAND!!

Tjongejonge, 1 jaar Thailand alweer! Het lijkt nog niet zo lang geleden dat we in de Joachim Patinirstraat (het huis van opa en oma Wagemakers, ons eigen huis was al verhuurd) en in Düsseldorf iedereen hebben uitgezwaaid, maar de tijd vliegt hier echt!! Wat hebben we allemaal gedaan en wat is er allemaal gebeurd in dat jaar?
Natuurlijk was het "even" aanpassen, maar de vele aandenkens aan Nederland die we bij de afscheidsfeesten in juni 2007 van jullie hadden gekregen, en natuurlijk de Donald Duck waar we elke week voor naar de brievenbus vliegen, én natuurlijk dit prachtige land, maken dat we ons hier toch prima vermaken en, niet onbelangrijk, steeds béter vermaken.
Elise is al vrij snel juf geworden op de school van de kinderen, de Somtawin school, een Thaise school met een Engels programma. Vanuit ons eerste huis een kilometer of 2 fietsen (Elise dan...), brommeren (ik met de Martijn en Laureen) of (bij slecht weer) per auto natuurlijk. Vanaf juni dit jaar is de school verhuisd naar een lokatie 17 kilometer landinwaarts. Elise, Martijn en Laureen worden inmiddels, in ons tweede huis, met de open taxibus om kwart voor 8 opgehaald en 's-middags om 4 uur weer afgeleverd.
Op school gaat het steeds beter met Elise. Moest ze in het begin haar plaats nog zien vinden, moest ze uitkijken dat ze zich met het beperkt aantal uren dat ze had niet ging vervelen en zat ze nog te veel in de Nederlandse structuren te denken van goed-georganiseerd-zijn, hier... werkt het toch net even anders. Vooral de communicatie laat te wensen over en ik ben bang dat dat nog wel even zo zal blijven. Nu, het tweede schooljaar, gaat het stukken beter: een druk programma, naast gym ook wiskunde geven aan groep 7 (grade 5), maar nog steeds de gebrekkige communicatie. Je moet uitkijken als je er iets te veel over zegt, want een werkvergunning is gauw verspeeld... Op school gaat het prima met de kinderen. Vanaf het begin presteren ze goed tot zeer goed. Het werkt hier net even anders dan in Nederland, zowel de vakken (zie de diverse rapporten), de uniforms, de lange schooldagen (5 dagen van half 9 tot 4), het (niet of nauwelijks) afspreken na school en de (niet of nauwelijks) aanwezige clubs ná school. Gelukkig zitten we (Martijn, Laureen en ik) sinds een maand of 2 op muziekles en is er sinds diezelfde 2 maanden een voetbalclub, opgestart vanuit school, de Somtawin Senior Footballteam, een behoorlijk fanatiek team. Trainen op het strand, conditie opdoen tegen een berghelling en spelen op zondagochtend 7 uur... ook weer net even anders dan in Nederland...:-)... Zelf heb ik een aantal Thaise dames Nederlandse les gegeven als voorbereiding op het inburgeringsexamen in Bangkok. Daarnaast wat uitstapjes naar een aantal andere activiteiten. Het mede opstarten van de lokale Nederlandse Vereniging vergt daarvan de meeste tijd. In de nabije toekomst zal het opzetten en bijhouden van de website nog behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Naast deze drukke (...) werkzaamheden zijn het natuurlijk de vele werkzaamheden van een huisman die de uren elke dag weer aan mij voorbij laten vliegen. In oktober zijn we met zijn allen naar Maleisië, naar Kuala Lumpur, gegaan om onze visa te laten verlengen. Een kleine week onderweg met de nachttrein, bus en in een overweldigende stad met heel veel erg hoge hoogbouw. De 40e verjaardag van Elise hebben we groots gevierd in november met een stuk of 30 collega's en vrienden! Naast een brommer in september hebben we in december een auto gekocht, net op tijd om opa en oma Vrijken, Hilde en Pim mee op sleeptouw te nemen. Machtig was natuurlijk de luchtdoop van Martijn op Eerste Kerstdag, 50 meter hoog de lucht in achter een speedboot! Kerst en Oud & Nieuw hebben we opa en oma, Hilde en Pim (mijn oom en tante) gevierd. In januari zijn Elise en ik naar Laos, naar Vientiane, gegaan voor (wederom) een visumverlenging. Vientiane, een groot dorp, maar, net als elke eerste keer, toch heel leuk om naar toe te gaan. Martijn en Laureen konden met hun onderwijsvisa gewoon thuis blijven; opa en oma Wagemakers pasten op.
Na onze verhuizing kwamen Rob, Nok en Robin in maart naar Thailand, de eerste keer dat we ons nieuwbakken neefje Robin te zien kregen. Ook ome Cor en tante Nia Wagemakers (oom en tante van Elise) en Oscar en Ineke (hun zoon en schoondochter, die afgelopen week net een zoon, Goos, hebben gekregen). Half maart begon daarna de zomervakantie voor Elise, Martijn en Laureen. Verveling sloeg hier toe en het-grote-afwachten voor onze reis naar Nederland begon. Van half april tot half mei hebben we daarna een geweldige tijd in Nederland gehad! Iedereen gezien, trouwerij van Erik en Doris meegemaakt en eigenlijk alles gedaan wat we wilden. Eigenlijk was die maand nog te kort na 8 maanden Thailand. Was er in Eindhoven eigenlijk niets veranderd, na een maand Nederland waren er in Hua Hin juist weer heel veel dingen veranderd; een stadje dat sterk groeit en de komende tijd, zeker nu de koning hier permanent woont, alleen maar groter zal worden. Terug in Thailand hebben we onze Thaise rijbewijzen (op)gehaald, zijn we muziekles gaan nemen en hebben we in de (Europese) zomervakantie bezoek gehad van o.a. Frank, Hetty, Lotte en Mirte, vrienden uit Eindhoven die een week bij ons in huis gewoond hebben. Hartstikke gezellig! Stephan en Yvonne (die bij ons in Eindhoven in de straat woonden) hebben hier een maand in Hua Hin gewoond met het idee zich ook hier komend jaar te gaan vestigen. Leuk was ook dat ook onze buren uit Eindhoven ook nog "even" op bezoek kwamen; 20% van de Raoul Hynckesstraat samen aan de andere kant van de wereld... Tot slot heeft Laureen eind juli een geweldige verjaardag kunnen vieren; opgetut en fotosessie met alles erop en eraan!! Nu is het de komende week nog op zoek naar een nieuw huis, want in het weekend van 6 en 7 september moeten we over...
Wij hebben besloten hier zeker nog een jaar te blijven! Natuurlijk is het geweldig steeds in contact met "thuis" te blijven en natuurlijk zijn we in volle verwachting van de komst van opa en oma Wagemakers in september, Rob, Nok en Robin (ergens) later dit jaar, opa en oma Vrijken begin december en Esther, Frank, Jens en Jesper richting de Kerstdagen!! Nog even voor de statistieken... Bijna 13.000 keer is deze weblog bekeken vanaf 1 oktober 2007 (de dag dat het bijhouden begon), dat betekent dat er ruim 40 pagina's per dag bekeken werden. Ook kwam u uit zeker 40 landen. Behoorlijk indrukwekkende cijfers! One year already! It seems like yesterday that we said goodbye to everybody in The Netherlands for our great adventure: Thailand! My wife and our children are doing well at Somtawin school here in Hua Hin, I am teaching Dutch to Thai ladies and, together with 4 other Dutch people, started the Dutch Society overhere. Although it still is reprenesented on the internet via a simple weblog, I will be dealing with it's website within a couple of weeks. We did a lot of things, saw even more, had a great time back in Holland from half of April to half of May. We made new friends, but also met existing friends from The Netherlands. We decided to stay here another year and are convinced that it, again, will be a great year!!